PILAR RUBÍ
Comissària i periodista cultural

El confinament ens fa percebre el temps d’una manera molt diferent al llarg del dia. De sobte, sembla haver-se alentit com si no sortir de casa significàs que tot es detén i que les hores es poguessin estirar per fer mil coses. Una vegada acaba el dia, veus que tampoc dona per tant però el ritme a casa canvia i et veus fent feines pendents o revisant arxius que t’havien quedat per quan tenguessis un moment. I el moment és ara.

Un temps que també pot convidar a la reflexió sobre la quantitat de recursos que tenim a l’abast, potser més que mai, i el poc temps que tenim per gaudir-ne, potser menys que mai. Però sempre valdrà la pena fer una aturada en alguns d’ells, com la conferència magistral de Lucy Lippard «¿Qué queremos decir? ¿Cómo queremos decirlo?» a l'MNCARS (2018):

Lucy Lippard (1937) és una de les crítiques i comissàries més influents en la concepció de la història de l’art contemporani des d’un punt de vista feminista i sempre incorporant les minories racials als EUA. Si la conferència vos resulta llarga i vos costa seguir l’anglès, en aquesta entrevista es resumeix la seva trajectòria i aportacions de manera sintètica:

Són molts els museus i centres d'art que pugen programació en línia especial per a dies viscuts des de casa i per a totes les edats (#emquedoacasa #mequedoencasa). El MACBA ens proposa recorreguts transversals per la seva col·lecció atenent als nostres interessos. Podem triar #Feminismes, on podem saber més d’obres ja clàssiques de Guerrilla Girls, Nancy Spero o Martha Rosler, les obres de la qual són ara mateix a Es Baluard i les podreu veure en haver acabat el confinament.

La Casa Encendida en té per a tots els públics i per a cada dia de la setmana:

Al web de Matadero podem escoltar Joan Fontcuberta parlant sobre postfotografia i Google Street View, repensant la imatge digital avui i la relació del mitjà fotogràfic en la representació de la realitat: on són els límits d’allò que anomenam veritat vinculats a l’status de les imatges:

El CCCB té una sèrie de recursos audiovisuals que reflexionen sobre els nous formats audiovisuals, el rol de les imatges i dels dispositius tecnològics en el món contemporani. Ens quedam amb el cicle «Soy Cámara» i amb el capítol #36 Per a què serveix la cultura amb la participación d’Antonio Monegal, Eloy Fernández Porta, Marina Garcés, Frederic Amat, Mara Dierssen, Alfredo Jaar i Nuccio Ordine:

Per acabar, dues propostes de cinema i música, ambdues relacionades amb l’art contemporani i tot allò que l’envolta des d’una perspectiva més lúdica:

The Square (2017) Palma d’Or al Festival de Cannes i Millor Pel·lícula Europea, dirigida per Ruben Östlund, sobre un director d’un museu d’art contemporani al qual li roben el mòbil en el decurs del muntatge d’una instal·lació artística que incita als visitants a l’altruisme.

I un podcast que podeu escotar a IB3 música sobre les relacions entre música i art contemporani TЯA-TЯA! un títol que llegit a l’inrevés és ART ART, i que arribarà als tretze capítols en els pròxims mesos:

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa