MARIA SOLIVELLAS
Cuinera

Som Maria Solivellas, copropietària i cuinera del restaurant Ca na Toneta de Caimari i de Fonda Toneta de Palma, si aquesta crisi m'ho permet, és clar. La criatura estava punt de néixer quan va esclatar la pandèmia.

Som cuinera des de fa 19 anys i autodidacta.

Quan vaig començar aquest ofici, jo em sentia una illa dins una illa, tal qual som tots ara. Aquesta condició m'ajudava a observar, a analitzar, rascar i demanar-me constantment el perquè de tot allò que estava descobrint.

 

Venia d'una professió que havia deixat de tenir sentit i no volia que em tornàs a passar. Cercava trobar sentit a la meva existència, aquestes crisis, provocades o cercades, que tenim els humans de tant en tant. I vaig anar entenent la grandesa de la meva professió. Vaig entendre la transversalitat quasi infinita de la Gastronomia.

El fet de partir d'un acte vital que és alimentar-se i com aquest fet es transforma en Cultura, en Identitat, en Paisatge, en Medi, en Salut, en Política ... Una professió que va més enllà de donar plaer. Com a dona mediterrània que som, el plaer és la meva guia, però sempre mesurant les conseqüències per aconseguir-lo; el que he batiat com HEDONISME RESPONSABLE, la meva religió!

Han passat 19 anys i em segueix fascinant el meu ofici i crec més que mai en la meva manera de relacionar-me amb L'ALIMENT,com a professional però sobretot com a ciutadana.

 

Aquests dies de confinament sent certs paral·lelismes amb el meu estat de quan vaig començar aquella nova etapa i el que estam vivint avui. He decidit donar-vos, pot ser el que no esperau d'una cuinera en confinament; per això, entrau a les xarxes socials que van plenes de receptes en directe de cuiners i aficionats, molt necessaris en aquest temps. Però jo em sent més còmoda i útil donant-vos algunes pistes que us convidin a pensar i revisar com ens relacionam amb l'aliment i el poder real que tenim cada un de nosaltres en transformar aquest món just posant consciència i compromís a una acció que repetim diàriament i que és essencial per viure.

Una societat què té el sector primari i el sector sanitari en els darrers esglaons de la piràmide és una societat realment malalta. I això és el que hem estat fins ara.

Darrerament la natura no deixa de recordar-mos que som una ILLA. Unes setmanes abans del confinament, vàrem viure la manca d'aliments a les grans cadenes d'alimentació per mor d'una tempesta. Poc temps després el sector primari va pegar un cop de puny i va dir que ja n'hi havia prou, que el sector està agonitzant i va irrompre les ciutats amb unes tractorades sense precedents. I ara això, que ens recorda i ens reconforta que seria de nosaltres sense ells. Idò això, des d'ara i per sempre!!!

Consumiu local, consumiu am consciència; no és tan mal de fer ! Aquí una app que ha fet la Conselleria d'Agricultura i que recull tots els proveïdors i iniciatives de venda directa i a domicili. Molt útil!

Aquí un moviment clau a la meva vida. Em va salvar la vida i em va donar ales i fer créixer molt el dia que vaig descobrir que hi havia un moviment, activista, filosòfic internacional: SLOW FOOD. Em vaig adonar que no estava sola! 

Ara que teniu temps aprofundiu més en aquest moviment que és molt revolucionari i va molt més enllà de menjar a poc a poc . En ocasions la gent l'ha entès com un moviment elitista i res a veure. Aprofundiu-hi!

I aquí la versió Slow Food Illes Balears, un treball meravellós que vàrem fer un col·lectiu a les illes. Férem una feina titànica de recuperació de varietats locals, per a connectar consumidors amb productors, dignificar la figura del pagès... En aquesta sí que val la pena entretenir-s'hi, feia molt de temps que no la veia i vaja feinada férem! Aquells anys varen ser dels millors de la meva vida. Quan surti d'aquí tornaré a l'activisme!

De la importància dels pagesos. Tema infinit! Un article una mica cru però molt real.

De les diferents maneres de produir i sentir el producte. És un documental molt gràfic i agradable. Perquè llavors no digueu que som espessa. Va de vins!

De les absurditats del sistema alimentari mundial! La relació entre els "residus" de l'aliment i els recursos. Molt esquemàtic.

Un nou documental que explica la perversió del sistema alimentari i agrícola dels EUA i que, a més, ens ha canviat a nosaltres i ha provocat una profunda erosió a les cultures locals.

Aquí un article on es donen claus per a una dieta perfecta per salvar el planeta i la salut de l'ésser humà. Això ja ho sabien els nostres avantpassats i nosaltres hem passat d'aquest llegat.

Un poc d'antropologia:

Aquí Vandana Shiva, una activista hindú. Gran admiradora de la seva feina. Vos convid que cerqueu més coses d'ella. És molt potent.

I, per acabar, un concepte imprescindible a partir d'ara: ECOFEMINISME.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa