LUIS ORTAS
Cineasta

És molt interessant que ara que no podem sortir als nostres carrers aprofitem per fer recorreguts mentals per la nostra enyorada ciutat. Normalment les passejades ràpides no ens donen temps per veure l'arquitectura i les històries que ens envolten. Vull proposar una visualització històrica i interior de la ciutat per tal de quan puguem sortir, estimem més encara els nostres carrers. I que llavors puguem gaudir d'aquesta joia arquitectònica i cultural que és Palma. Una de les millors ciutats del món i que forma part de la meva vida i la meva estructura emocional.

És molt interessant que ara que no podem sortir als nostres carrers aprofitem per fer recorreguts mentals per la nostra enyorada ciutat. Normalment les passejades ràpides no ens donen temps per veure l'arquitectura i les històries que ens envolten. Vull proposar una visualització històrica i interior de la ciutat per tal de quan puguem sortir, estimem més encara els nostres carrers. I que llavors puguem gaudir d'aquesta joia arquitectònica i cultural que és Palma. Una de les millors ciutats del món i que forma part de la meva vida i la meva estructura emocional.

LA BATLESSA. Documental, 52 minuts.

 

Ser dona i batlessa d’un poble en plena dictadura franquista a Mallorca no va ser un repte gens fàcil per a Magdalena Mulet. Aquesta mestra d’escola va accedir al càrrec de batlessa de Santa Eugènia l’agost del 1969, després d’haver estat regidora d’Educació i Cultura.

Va ser per ordre del Govern Civil. No va tenir elecció.  “Jo vaig dir jo no puc acceptar, jo me dec a l’escola, jo no puc acceptar”, i afegeix “me pareix que me varen haver de subjectar un poquet perquè no caigués”, diu na Magdalena Mulet tot recordant el dia que li varen fer la proposta.

El seu nomenament va ser rebut, en general, de manera positiva al poble. Va estar 7 anys de batlessa i 23 vinculada al govern municipal. Mai ho va cobrar.“Si he arribat en aquest punt o hi vaig arribar va ser per demostrar que les dones tenim els mateixos drets i deures que els homes. Que les dones eren treballadores incansables, respectuoses, intel·ligents i que podien ocupar qualsevol lloc de responsabilitat”, diu Mulet.Magdalena, que avui té 90 anys, és el fil conductor del documental “La Batlessa” de les directores Marta Hierro i Núria Abad. Un recorregut històric pel paper de la dona als governs municipals.

TALIA. Curtmetratge, 20 minuts.

Talia tracta els maltractaments i abusos al menor a través de la mirada de Talia, una jove de 13 anys que somia amb convertir-se en una gran boxadora.

A Espanya hi ha 30.000 nens sota el sistema de protecció de menors, molts d'ells víctimes d'abusos. A través de Talia, coneixerem pel que passa un menor abans d'entrar en un centre d'acolliment. Aquest curtmetratge és ficció, però és tan real com la vida mateixa.

SES TRES FONTS . Documental, 52 minuts.

Aquest documental és un recorregut pel viatge de l’aigua de tres fonts: la Font de la Vila, la Font d'en Baster i la Font de Mestre Pere. Des de l’ullal fins a Ciutat, un trajecte vital carregat d’història i d’històries que no es queda en el passat, sinó que arriba al present a l’aguait del futur. Partim del passat, de fa vuit segles, és ver, però ens interessa l’ara, aposta feim especial incidència en l’actualitat, volem mostrar com són, com funcionen i es gestionen el segle XXI les tres fonts. Tots els implicats en l’aprofitament de l’aigua de les fonts i els seus elements hidràulics, tenen veu a ses 3 fonts: tanders, siquier, EMAYA, pagesos, investigadors, tècnics patrimonials…
Deixa’t seduir pel viatge de l’aigua.

SON BANYA, DEL GUETO A LA INTEGRACIÓ


El documental és produït per IB3 i realitzat per Maria Calafat i Victòria Morell

 

Son Riera, també conegut com Son Banya, és un poblat que es va crear per a treure de la misèria els assentaments barraquistes de Palma. Es creà l'any 1968 gràcies a uns terrenys cedits a l'Associació pro Integració dels Gitanos de Mallorca (INGIMA). Es varen construir 124 habitatges on es varen allotjar gitanos provinents dels poblats de barraques que hi havia al Molinar i a Son Pardo. L'objectiu era la integració de les famílies que hi vivien en condicions infrahumanes. Però el resultat va ser un fracàs I el que es va aconseguir es crear un gueto que es va anar degradant al llarg dels anys. A l’any 2020 encara subsisteix el darrer poblat barraquista creat per una institució a Espanya. Els seus habitants han anat abandonant els seus habitatges que, malgrat les condicions actuals, representen els lligams sentimentals amb el seu passat, la seva infantesa i els seus veïns i familiars.  Els esforços de reallotjament continuen avui en dia. 

 El documental vol explicar de primera mà l'evolució humana d’aquesta part de Palma, la seva degradació i el seu enderrocament. És una reflexió sobre els errors institucionals i els prejudicis socials al voltant dels habitants de Son Banya.

 El documental compta amb testimonis de primera mà d’habitants del poblat, treballadors socials i encarregats institucionals, així com imatges d'arxiu inèdites de la barriada.

ANDREU MUNTANER. DE FÓSSILS I FOTOGRAFIES

Andreu Muntaner i Darder (Palma, 1926) és una persona polièdrica: geòleg, col·leccionista, investigador i gran divulgador de la fotografia a Mallorca. Andreu Muntaner és memòria viva i privilegiada de la rica història fotogràfica de Mallorca. El seu arxiu fotogràfic és ampli i variat essent un recurs essencial per entendre i descriure gràficament l'evolució de la nostra terra. Editors, diaris, arxius públics i institucions han tingut en els seus fons fotogràfics un recurs de gran ajuda per desenvolupar la seva feina.La seva activitat com a geòleg també és remarcable. Els seus descobriments sobre el Quaternari a Mallorca permeteren establir l'existència de canvis climàtics al Mediterrani occidental i foren els fonaments utilitzats per decidir la protecció del conjunt del Carnatge (Palma).

KIOKO. Curtmetratge, 20 minuts

 

El 23 d'abril de 1971, Mallorca va viure un fet extraordinari: la detenció de John Lennon i Yoko Ono. El motiu va ser el segrest d'una nena que es deia Kyoko.

MAR I TERRA ESPAI DE CULTURA

 

Les barriades del Jonquet i Santa Catalina varen ser pioneres en l'associacionisme a principis del segle XX. Tot d'una es varen adonar de la importància de la cultura i especialment del teatre per a les persones d'aquestes barriades de Palma.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa