DIA INTERNACIONAL DEL JAZZ

La UNESCO va declarar el 30 d'abril com a Dia Internacional del Jazz. Enguany, a la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Palma tenim molt a celebrar, ja que hem recuperat el Palma Jazz Festival 2020. Estrenam vídeo de resum del què va ser en una data tan especial.

Si vos agrada el Jazz, no deixeu de seguir les activitats que es desenvolupen avui a les xarxes:

DIA INTERNACIONAL DEL JAZZ

La UNESCO va declarar el 30 d'abril com a Dia Internacional del Jazz. Enguany, a la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Palma tenim molt que celebrar, ja que hem recuperat el Palma Jazz Festival 2020. Estrenam vídeo de resum del que va ser en una data tan especial.

Si vos agrada el Jazz, no deixeu de seguir les activitats que es desenvolupen avui a les xarxes:

Per celebrar-ho hem convidat al musicòleg Francesc Vicens a que ens recordi un músic mallorquí que va tenir molt a veure amb el Jazz i al músic Pere Dàvila que ens interpreta una peça des del seu confinament.

LA SELECCIÓ DE LA REGIDORIA

RAQUEL CASAS AGUSTÍ
Estimar Nick Kamen
Premi Ciutat de Palma Joan Alcover de Poesia 2019

Estimar Nick Kamen de Raquel Casas Agustí és un poemari de 30 poemes llargs centrat en l’adolescència. Gairebé no hi ha poemes publicats que tractin aquest tema, tot i ser l’etapa vital més important, segurament. Així que el tema ja d’entrada resulta fresc i original.

Tal com és característic en aquesta etapa vital, els versos estan escrits també amb gran intensitat perquè així mostren perfectament els canvis, tant físics com mentals, que es produeixen durant aquests anys decisius.

 

L’amor, representat en la imatge idealitzada del cantant Nick Kamen, és contínuament present en una mena de diàleg imaginari, apassionat i unidireccional amb l’artista. Però també apareix la mort, el dolor, la por a tot allò a què s’enfronta un cos de dona adolescent, com ara les mirades de desig dels desconeguts, la disconformitat, la pèrdua de la innocència, el desassossec pel futur i la decepció. Aquestes idees, imatges o expressions es van repetint, com la tornada d’una cançó, en diferents poemes.

També hi ha nombroses referències culturals, sobretot literàries i musicals. Algunes són més personals, o poc conegudes, que d’altres. Això li ofereix al llibre diferents capes de lectura.

Tots aquests elements estan contínuament travessats per un punt de vista força irònic i per lletres de cançons dels anys 80 i 90, i també de l’actualitat que fan de fil conductor i de resposta als mil dubtes adolescents.

Per a poder aconseguir l’efecte desitjat, tant els versos dels poemes com el llenguatge es mostra deliberadament desestructurat: hi ha versos trencats, paraules ratllades com si es rebel·lessin, com si oposessin resistència a les normes, talment un cos adolescent, tot i que en el fons allò que es busca sempre és una sortida o un refugi perquè, com diu una de les cançons més coneguda d’en Nick Kamen, “How many of us out there/ feel the need/ to run and look for shelter”.

FRANCESC VICENS
Musicòleg
MUS

BALTASAR SAMPER I LA DIDÀCTICA DEL SWING

 

Notes per a un músic mallorquí en el

Dia Internacional del Jazz

 

L’any 1935 el musicòleg i compositor Baltasar Samper (Palma, 1888 - Ciutat de Mèxic, 1966) va pronunciar dues conferències sobre jazz amb audicions a l’Ateneu Polytechnicum de Barcelona, organitzades per Discòfils, Associació Pro-Música. Es tracta d’un fet insòlit pel fet que Samper -sent un músic de formació acadèmica, del cercle d’Enric Granados- es mostrava entusiasta als seus col·legues d’unes músiques que, amb paraules del mateix Samper, portaven “l’estigma alarmant del cabaret”.

Els anys anteriors a la Guerra Civil el músic mallorquí participa de l’esperit cultural i entusiasta de la República. És l’home que, com han fet abans els seus admirats Bartók i Ravel, beu del folklore. Les seves obres simfòniques Ritual de pagesia i Suite Mallorca seran fruit d’aquesta inspiració. Samper, seguint la moda dels músics de l’època, posa la mirada a les “altres músiques”: a les tonades de feina, el cante jondo però també al jazz. En aquest últim gènere s’instruirà a partir de l’obra d’Hugues Panassié (1912-1974), prestigiós crític i historiador del jazz parisenc. D’aquí que el músic mallorquí prepari tot un seguit de lliçons molt ben documentades sobre els estils del jazz –el swing i el hot– destinades a instruir l’elit cultural barcelonina.

Samper va impartir les conferències de jazz en els cicles organitzats per dues grans institucions cíviques i culturals de la metròpoli catalana. Entre els assistents a les conferències és molt probable que hi hagués músics i compositors com ara Robert Gerhard, Josep Palau o els musicòlegs Adolfo Salazar o Higini Anglès, pel fet que tots ells participaven a les activitats d’ambdues institucions. Transcrites i editades en el llibre Música de jazz. Les conferències de l’any 1935 (Lleonard Muntaner i edició a cura d’Antoni Pizà i Francesc Vicens), les conferències sobre jazz de Samper ajuden a completar el fascinant perfil del compositor alhora que retraten la metròpoli moderna, oberta als nous batecs musicals, que era a començament de segle XX la ciutat de Barcelona.

En aquestes conferències Samper es revela com un artista d’incansable curiositat per la cultura en general i especialment per la tecnologia, la música enregistrada i les novetats artístiques i socials. Recordem que Samper va escriure música per a les pel·lícules de producció mexicana La Perla i La Barraca, alhora que s’interessà per la música enregistrada. 

Les conferències de Samper avui en dia continuen vigents. A partir dels seus textos assolim els orígens del jazz i aprenem a diferenciar conceptes com ara el hot o l’straight que equivalen a les maneres d’improvisar del que ell anomena “jazz autèntic” i  “jazz falsejat” respectivament. La qüestió del swing hi apareix detalladament explicada. Fa servir audicions i similituds des de l’analogia acadèmica. Samper compara aquesta característica essencial del jazz amb el tempo rubato (literalment, “temps robat”) de la música clàssica, un terme que designa les llicències de tempo que es pot permetre un intèrpret, i defineix el swing com “una certa evasió de la mesura rígida i metronòmica, que aporta un accent especialíssim i dona expressió més vivent a la música”. Per il·lustrar encara millor l’efecte del swing, Samper fa servir la imatge d’un tren que es posa en marxa i que agafa del crític holandès Joost Bernand van Praag (1910-1943).

Xènia Dyakonova, a la seva ressenya sobre Música de Jazz recorda que l’any 1935, mentre Samper instruïa el públic barceloní, Julio Cortázar tot just s’acabava de llicenciar a Buenos Aires, i que més endavant faria servir la paraula swing per referir-se al ritme de la seva prosa. Per definir-ho millor, parlava d’una mena de moviment pendular que la sintaxi, la puntuació i el desenvolupament del període de la frase conferien a la seva escriptura. En qualsevol cas, les explicacions de Samper continuen amb exemples i audicions concretes. El músic mallorquí ens explica la sonoritat en el jazz a partir d’audicions on podem sentir els efectes wah-wah, aquell so còmic que recorda una certa manera de parlar amb l’instrument i que es crea fent vibrar l’aire amb una mena d’embut col·locat a la campana de l’instrument; Samper continua amb l’scat, aquella tècnica vocal que va popularitzar Louis Armstrong i que permet imitar el solo d’un instrument amb la veu.

Per acabar, i rememorant la voluntat didàctica del swing del mestre Samper, una recomanació musical per al Dia Internacional del Jazz 2020: Música de Jazz (Songs from the 1935 lectures by Baltasar Samper). Clicau al botó i gaudiu!

Música-de-jazz-RGB-400x600.jpg
ARXIVERS/ERES MUNICIPALS DE PALMA

Des de l’Arxiu Municipal de Palma us volem recordar que al nostre web podeu consultar documentació relacionada amb la història de Ciutat:


- Actes municipals (1718-1978)
- Memòries de Secretaria
- Registres de Població
- Llibres de registre d’obres (1946-1959)
- Ordenances municipals (1915)
- Memòria presentada pel personal de l’Arxiu de la Ciutat (1895)


Ho teniu disponible a l’enllaç següent:

Sabíeu que les arxiveres varen ser pioneres en l’Administració pública?

El Ministeri de Cultura ens dóna a conèixer el perfil d’aquestes dones que dedicaren la seva vida professional a tenir cura dels documents que formen part de la nostra història.

Sabíeu que el 1844 es va dictar la Reial ordre per la qual es permetia l’accés als arxius històrics?

Sabíeu que els arxius estatals han elaborat la Guia de l’exili de 1939?

Voleu saber-ne més sobre el personal d’arxius i biblioteques que es va exiliar?

I sobre els infants de la guerra?

Els vaixells i els camps de refugiats?

Quines institucions els varen ajudar?

Sabíeu que els arxius estatals ens donen a conèixer quines dones varen obrir nous camins en diferents camps del coneixement?

JOAN PONS BOVER
Tània i els vius
Premi Ciutat de Palma
Llorenç Villalonga de Novel·la 2019

Quan comences a escriure una novel·la has d’estar decidit a conviure durant dos o tres anys amb uns personatges i la seva història. Jo diria que has de tenir la capacitat de “sentir atracció” per aquests personatges, i has d’estar disposat a acceptar-los amb tots els seus defectes i contradiccions. Al principi quasi no els coneixes, i és la pròpia escriptura que t’anirà revelant la matèria de la qual estan fets el seu caràcter i la seva trajectòria vital. Però la convicció -gairebé la revelació- de voler escriure sobre algú que només intueixes, ha d’existir, s’ha de produir. Això és més o manco el que em va passar amb na Tània, en Miquel, en Guillem i n’Arnau.

Sense saber exactament on em portarien aquests personatges vaig començar a escriure una novel·la a quatre veus. Volia delegar en els propis protagonistes la responsabilitat de contar la història, i jo romandre amagat, a darrere d’ells. En certa manera eren ells que m’anaven dictant el que volien dir, i la forma en què volien fer-ho: des de la mort, des de la culpa, des de la ràbia, des del desamor… Sabia per pròpia experiència que els fets -siguin els que siguin- no tenen mai una sola versió, sinó que poden ser explicats de moltes maneres.

M’intriga la relació que s’estableix entre la realitat i la interpretació que nosaltres en feim; de vegades la manca d’una veritat absoluta pot arribar a ser angoixant. Però pens que, tanmateix, la millor manera que tenim per copsar aquesta realitat és contemplant-la des d’angles diferents, defugint una interpretació única. I això és el que he intentat en aquesta novel·la: proporcionar al lector els elements necessaris perquè pugui situar-se en punts diferents d’observació, i fer-lo testimoni dels records i les reflexions de cada personatge.

Tània i els vius, que publicarà Adia Edicions dins la seva col·lecció Llimona Verda, també és una novel·la sobre els secrets, sobre tot allò que vivim en la intimitat mentre ens esforçam per transmetre una imatge pública ben diferent. Els secrets ens defineixen tant o més que la vida compartida en societat. Aquesta novel·la també està feta de tot allò que passa quan els personatges tanquen la porta de ca seva, de les coses que amaguen, dels impulsos que no poden controlar. Els lectors tendran accés a la intimitat de cada personatge, i ho faran d’una forma directa, sense intermediaris, amb les paraules que els protagonistes han triat per donar-se a entendre.

Na Tània ha mort en un accident estrany, però encara té la veu per contar el que va succeir. La seva parella, en Miquel, arrossega la culpa pels paratges desolats del cercle polar, en una fuita constant cap al desconegut. En Guillem és a la presó, amb el corc afegit de no saber qui l’ha denunciat; n’Arnau, el seu amant, s’ha refugiat a Barcelona i fa teràpia mentre intenta conviure amb el desamor. Tots quatre han estat expulsats del món que coneixien, del tros d’illa en el qual habitaven, i ara afronten un present incert, tot recordant els fets que els han canviat la vida, potser per a sempre.

ISABEL PÉREZ MIRÓ
Tècnica M. de Gestió Cultural a Can Balaguer

La situació actual ens permet gaudir de temps per a parar atenció a informacions que de vegades passen desapercebudes. Des de Can Balaguer us proposam fer un cop d'ull a uns recursos elaborats per a ajudar a entendre una mica millor aquest equipament de l'Ajuntament de Palma. Són els següents:

En primer lloc us convidam a descarregar-vos la guia de l'exposició permanent "La casa possible", amb il·lustracions de Georgina Gamundí.

A continuació us suggerim mirar dos vídeos al voltant de la museïtzació de la planta noble de Can Balaguer, produïts per La Perifèrica i dirigits per Cesc Mulet, amb música de Jaume Tugores. El primer d'aquests audiovisuals explica els diferents espais de la casa i el seu sentit. El segon presenta els testimonis de les persones que, d'una manera o altra, han col·laborat en el projecte.

Destijam que una vegada superada la situació actual, us acosteu encara amb més interès a Can Balaguer per a gaudir d'aquest patrimoni tan valuós per a la ciutat, proveïts ara amb aquests referents, els quals, sens dubte, canviaran la vostra mirada.

S'amplia el termini d'inscripcions per al Concurs Pop Rock 2020

Davant la situació derivada del Covid-19 i per a facilitar al màxim la participació de totes les persones interessades, s'amplia el termini d'inscripcions per al Concurs Pop Rock 2020.

Mentrestant, us deixam amb uns continguts preparats per MallorcaNochentas que ens transportaran als millors anys del Pop Rock i a la seva música.

MALLORCA NOCHENTAS

MallorcaNochentas és una associació cultural nascuda el 2010 a Palma que centra els seus esforços en la recopilació de material audiovisual, gràfic i testimonial relacionat amb l'escena musical dels anys 80 i 90 a Mallorca. Tot el llegat d'aquesta denominada “movida mallorquina” es veu agrupat i classificat al web www.mallorcanochentas.com

El que en un principi esdevingué una mena de hobby, ràpidament es popularitzà amb les aportacions d'artistes i protagonistes de l'època, que va permetre, gràcies al suport del Consell de Mallorca, exposar tot el material recopilat els primers anys de vida de l'associació a la Misericòrdia de Palma. A poc a poc, la seva activitat derivà en l'organització del Festival MallorcaNochentas, amb dues edicions, i en l'especial dedicació a la recuperació de tota mena de material relacionat amb el Concurs Pop-Rock, que aquest 2020 torna a Palma.

Ara que l'Ajuntament de Palma ha decidit recuperar el Concurs Pop Rock com a eina de promoció dels grups i artistes de les Balears, aprofitem per recordar aquelles edicions dels anys 80 amb el material que ha anat recuperant MallorcaNochentas en tres continguts diferenciats al nostre web:

 

V Concurs Pop-Rock

L'abril del 1987 se celebrà la cinquena edició del Concurs Pop-Rock, organitzat per l'Ajuntament de Palma. Després d'una aclamada i concorreguda quarta edició, el certamen acollí 38 grups inscrits i una vessant totalment contestatària i reivindicativa: fou l'any en què el moviment punk s'apoderà del concurs. Cerebros Exprimidos, Disturbio, Eskoria i Testiculos de Jehová, per a posar un exemple, posaren banda sonora a una cinquena edició marcada per aldarulls, errors de seguretat i interrupcions que formaren part de les anècdotes més sonades del jovent palmesà de l'època. Vols saber per què? T'ho contam aquí:

Vídeos del V Concurs Pop-Rock

VII Concurs Pop-Rock

La dècada dels anys 80 arribava a la fi a Palma, una ciutat que acollí un llegat incalculable quant a música i escena cultural marcada per la “Movida Mallorquina”. Aquest fet, i la consolidació del moviment, marcà la qualitat notable del VII Concurs Pop-Rock,  organitzat per l'Ajuntament de Palma, que va batre el rècord de grups inscrits. 62 grups, dels quals 46 es presentaren finalment,  suposaren un repte per al jurat en el procés de selecció. La final es celebrà a la Plaça de Toros de Palma el 16 de juny del 1989. Susie Q, Límites, Juanito Percha y Los Colgaos, A Bordo, Rompiendo Cuerdas i Wonkhai Palma sonaren en aquesta ocasió juntament amb els nacionals La Frontera i La Madam.

Vídeos del VII Concurs Pop-Rock

Festival MallorcaNochentas

Una de les fites de les quals ens sentim més orgullosos és haver pogut organitzar les dues edicions del Festival MallorcaNochentas. La primera ocasió serví de complement per a l'exposició "Mallorca 80s," celebrada a la Misericòrdia amb el suport del Consell de Mallorca. Fou una retrobada especial a l'antiga Sala Abraxas, amb la col·laboració de Culturaclub. Vàrem poder tornar a gaudir de les cançons de Furnish Time, La Isla, Los Malditos, El primer tercio i Susie Q. La segona ocasió, i motivats per la rebuda que tengué l'edició de l'any anterior, fou a la sala Es Gremi i reuní Los Valendas, Los Toñetes, Bourbon Gratis i Interminables.

I Festival MallorcaNochentas

II Festival MallorcaNochentas

Esperant, des del confinament, a que acabin les mesures necessàries de prevenció, i amb ganes que es pugui reprendre el rescatat concurs Pop-Rock de l'Ajuntament de Palma, vos proposam un viatge a el so  dels 80 a la nostra illa de la mà dels grups que van sorgir d'aquells primers concursos.


A la playlist de Spotify que compartim a continuació, es recullen cançons de grups i artistes que van passar per les primeres edicions de l'concurs pop-rock a l'etapa des de 1983 fins el 1992. Cançons editades per ser finalista del concurs o arran d'haver-hi participat. Edicions realitzades per l'Ajuntament com a premi del concurs o bé pel propi grup, animat després del seu pas per aquesta experiència. Grups que es van fer amb el primer premi com Furnish Time, Trazom Tzara, La Granja, Los Malditos o Susie Q o altres que, sense resultar guanyadors, van tenir en el concurs un perfecte trampolí per a impulsar la seva carrera. En aquesta llista comptam amb grans noms com La Búsqueda, Peor Imposible o Cerebros Exprimidos.


Aprofita per descobrir i / o recordar aquestes bandes mallorquines que van marcar una nova onada en la música balear i l'explosió de la indústria musical a la nostra illa i en tota la geografia nacional:

I si no tens Spotify o t'has quedat amb ganes de més, una altra forma magnífica de descobrir la nostra història musical és a través del CD MallorcaNochentas. Una iniciativa per la qual el 2012 es va proposar a 20 grups de l'escena musical de l'illa que féssin versions de grups mallorquins dels 80 i 90s. Una trobada musical entre dues generacions per a "reinventar" els 80s.

 

Aquí les versions de 2012:

I aquí les cançons originals versionades en el cd:

Gaudeix de la música!

BIBLIOTECARIS/CÀRIES MUNICIPALS

Ens feien falta continguts familiars en aquest web i els bibliotecaris/càries municipals, des del seu confinament a casa, han preparat tots aquests suggeriments:

BIBLIOTALLERS

 

Les biblioteques municipals vos ofereixen la publicació Bibliotallers, ja que no es poden dur a terme les activitats habituals, vos ofereixen un quadernet amb propostes per tal que estigueu acompanyats de bones històries i els seus personatges. 

VIATGE AL MÓN DE N'AINA TV SHOW

Cada dia, de 12-13 h

 

Què necessitau per entrar a l’espectacle?


1) Entrar al Facebook de viatgealmondenaina
2) Gaudir amb n'Aina i en Bigotets! 

 

CONTACONTES

Contes de ca nostra a ca vostra, per Margalida Amengual

Descobreix la Biblioteca Gratuïta de Llibres narrats per a nins i nines.

Una molt bona opció per a aquesta època de pandèmia, és la Biblioteca de Llibres Narrats, d'AZ Editora. Una didàctica proposta per a nins i nines de 2 a 12 anys. 

Passin a llegir-los.

Marta García, fundadora de Smart Locuciones, és mare de dues nines petites i per això és conscient de com pot ser de complica tenir wls infants entretinguts en aquests dies de tancament.

Utilitzant la seva experiència com a narradora d'audiollibres i audiocontes, dedica mitja horeta de dilluns a divendres  als qui vulgueu connectar-vos-hi. Serà a les dotje del migdia i segur que vos ho passau pipa! O això intentarem. 

 La llibreria El Genet Blau  penjarà cada dia al seu instagram  Contacontes per telèfon 

LLIBRES

 

Rosa contra el virus.

L'Editorial Sentir i el @CopMadrid han creat Rosa contra el virus, un conte per a explicar als infants què són els virus i com promoure hàbits adequats per a combatre'ls.

Descarrega't el conte: https://marketing.editorialsentir.com/contenidosadicionales/Cuento_Rosa_contra_el_virus.pdf

RECURSOS EDUCATIUS

Aquí teniu alguns enllaços on es comparteixen recursos educatius per a infants.

 

Presència a les xarxes socials de les biblioteques municipals de Palma

 

* Bibliopalma

- Facebook

 

* Biblioteca de Cort:

- Facebook

- Twitter

- Instagram

 

* Biblioteca del Coll d’en Rabassa:

Facebook

* Biblioteca Infantil de Nou Llevant:

- Facebook

- Instagram  

 

* Biblioteca Joan Alcover:

- Facebook.

- Instagram

 

* Biblioteca Josep Maria Llompart:

- Facebook

 

* Biblioteca del Molinar:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca Ramon Llull:

- Facebook

 

* Biblioteca de Sant Jordi:

- Facebook

- Twitter

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Cànaves:

- Facebook

 

* Biblioteca de Son Cladera:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Ferriol:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Gotleu:

- Facebook

 

* Biblioteca de Son Sardina:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Ximelis:

- Facebook

Guia de recuros.jpg
PERE MARTÍNEZ "PAVIA"
IN MEMORIAM

En aquests dies d'incertesa ens arriba la notícia de la mort de Pere Martínez "Pavia"; un
ciutadà de Palma que va fer de la nostra ciutat el seu espai de vida i creació. Pavia va
ser un artista compromès amb la nostra cultura i llengua, i durant anys va mantenir una relació intensa amb l'Ajuntament com a director de l'Escola Infantil i Juvenil de Teatre.
L’any 1982 va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Palma d'Escultura i el 2005 la seva obra va ser exposada al Casal Solleric.
No vaig tenir l'ocasió de conèixer-lo personalment però record la seva imatge passejant per la plaça de Santa Eulàlia amb la seva companya Francesca Moll, a qui va cuidar fins a la seva mort, el 2018.

Ha mort l'home però perviu entre nosaltres l'artista i ens honora que la seva obra formi
part del patrimoni artístic municipal que és patrimoni de tots els ciutadans i ciutadanes
de Palma. Tengueu present les escultures Dona cosint a la plaça de la Mare de Déu de
la Salut, La parella a la plaça de la Porta del Camp i Cigne a la plaça de Ramon Rotger. La contemplació de la seva obra ha de ser el millor homenatge que li podem retre.
Pere Martínez "Pavía", descansa en pau.

 

Antoni Noguera

Tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma

Dona cosint

Plaça de la Mare de Déu de la Salut

La parella

Plaça de la Porta del Camp

Cigne

Plaça de Ramon Rotger

Catàleg de l'exposició

al Casal Solleric. 2005

MAGDALENA ROSSELLÓ
Conservadora
del Castell de Bellver

L’any 2000 es varen iniciar les obres de restauració de la torre major de Bellver. A la planta baixa, ben damunt de l’olla, es va descobrir el major conjunt de grafits parietals conegut fins aleshores.

 

Andreo Bernal, un mariner, presoner al castell l’any 1714, és l’autor de la majoria dels dibuixos, que com si d’una gran marina es tractàs ens pinta l’amenaça de la bateria borbònica partidària de Felip V a la badia de Palma.

        

OMBRES, la presó de Bellver, és un documental de 14 minuts de durada que va néixer amb la finalitat de donar a conèixer aquest llegat de valor incalculable a les persones amb mobilitat reduïda que no poden accedir a la torre major.

        

Ara que estam confinats a casa el posam a la vostra disposició i esperam ben aviat poder reiniciar les visites presencials, ànims!.

BARTOMEU BESTARD
Cronista de la ciutat

Vet aquí algunes recomanacions d’articles i llibres relacionats amb la cultura i història de Palma:

 

1. Aquí podeu llegir un article sobre com Palma s’ha vist afectada per la pesta al llarg del temps i com actuaren les autoritats i la gent davant aquestes pandèmies.  

2. L’alçament popular de la Germania (1521-23)

 

Amb el nom de la Germania es coneix l’alçament popular que va tenir lloc a Mallorca a principis del segle XVI. Aquest conflicte s’ha d’emmarcar en la crisi general de tot un sistema econòmic i social que va patir Europa.

FRANCISCO VALERO-TERRIBAS
Director de SimfoVents Palma-Banda Municipal de Música de Palma

M'agradaria compartir amb tots vosaltres una sèrie de continguts que a més d'interessants esper que us resultin amens.

 

En el primer, hi podreu trobar l'estrena de l'Obertura Mallorca, obra del compositor mallorquí, resident als Estats Units, Antoni Mairata. Es tracta d'una obra composta per a la commemoració del 50è aniversari de l'Auditòrium de Palma, el passat mes de maig de 2019. En aquella ocasió SimfoVents Palma i la Coral Universitat de les Iles Balears, sempre tan ben preparada pel mestre Joan Company, vàrem oferir aquesta primera audició que va quedar enregistrada al vídeo que us oferim. 

En el segon, podreu gaudir de l'Orquestra Simfònica de RTVE sota la meva direcció en un concert celebrat al Teatre Monumental de Madrid. Per a aquella ocasió vàremrescatar la infreqüent Simfonia núm. 2 de Bizet, compositor àmpliament conegut per la seva música escènica i que, malgrat la seva prematura mort als 36 anys, va aconseguir completar la seva segona simfonia amb moltíssims dubtes i dificultats. Després de la seva mort aquesta obra va ser publicada com a Suite núm. 3,  la qual cosa ha impedit la seva difusió durant lustres. 

Finalment, m'agradaria presentar-vos a un dels nostres convidats d'aquesta temporada, el violinista malagueny Jesús Reina. Un prodigi del violí que podrem gaudir pròximament, juntament amb SimfoVents, en la interpretació del Concert per a violí i orquestra de vents de Kurt Weill.

 

En aquest vídeo ens ofereix un tast del seu enregistrament del Concert núm. 1 per a violí de Paganini, en la qual podem gaudir de la seva depurada tècnica i el seu virtuosisme.

En aquest segon lliurament he volgut compartir amb tots vosaltres materials gràfics i visuals en lloc de sonors.

 

En el primer dels enllaços podreu accedir a l'exposició fotogràfica “Cuando miro la música" de Maria Díez. Un treball meravellós que captura instants irrepetibles en el transcurs d'interpretacions reals en viu. Un innombrable nombre d'hores de concerts, assajos i lliçons que recull amb la seva sensibilitat extrema i una tècnica fotogràfica privilegiada.

exposicioicc80n-cuando-miro-la-musica.jp

En el segon, m'agradaria compartir amb tots vosaltres una antiga entrevista de 2014 que vaig realitzar per a la revista de música clàssica Ritmo. En ella podreu trobar les meves experiències i apreciacions sobre diversos aspectes de la música clàssica que encara estan vigents. A més també comparteixo algunes experiències dels grans mestres amb els quals he tingut la oportuditat de treballar com Haitink, Zinman, Maazel, Masur o López Cobos.

Clica a la imatge:

PO_Ritmo_886 (1).jpg

Finalment, m'agradaria compartir unes imatges publicades a INSTANTZZ sobre la participació de SimfoVents al I Jazz Palma Festival 2020. En aquesta primera edició hem tingut el plaer de col·laborar amb el Perikas Jazz Reunion i amb el director i saxofonista Ramón Cardo. Un gran èxit que encara assaborim en el nostre record i que ja ens motiva per a la futura segona edició.

Clica a la imatge:

83560421_731074820633331_570528761229030
MARGALIDA PLOMER
Cap de biblioteques

Com ja sabeu, aquests dies les biblioteques municipals de Palma estaran tancades al
públic per a preservar la salut de totes les persones usuàries i del personal
bibliotecari. Aquesta situació excepcional no ha de deixar-vos completament desatesos i
per això us recordam que teniu a la vostra disposició el préstec de llibres i revistes
electròniques ebiblio.


Ebiblio Illes Balears és un servei que permet llegir llibres electrònics a través d’Internet,
de manera gratuïta. Tan sols cal tenir el carnet de biblioteques de les Illes Balears i accedir a
http://illesbalears.ebiblio.es. A través d'aquesta plataforma podreu consultar el catàleg i escollir entre les principals novetats editorials en format digital el que més us interessi,
per a llegir-les des de diferents dispositius: tauletes, ordinadors, telèfons intel·ligents o lectors de llibres electrònics.


Si encara no sou usuaris de les biblioteques enviau un correu electrònic a coordinaciobiblioteques@palma.cat amb les vostres dades (nom, telèfon, DNI, data de
naixement i correu electrònic). Us farem el carnet i us explicarem com accedir a ebiblio.


Estigueu atents a aquesta pàgina perquè us anirem informant de més opcions literàries per  a ajudar-vos a viure múltiples aventures, viatjar als llocs més sorprenents, aprendre i
gaudir de la lectura aquests dies que hem de passar més hores a casa.

Presència a les xarxes socials de les biblioteques municipals de Palma

 

* Bibliopalma

- Facebook

 

* Biblioteca de Cort:

- Facebook

- Twitter

- Instagram

 

* Biblioteca del Coll d’en Rabassa:

Facebook

* Biblioteca Infantil de Nou Llevant:

- Facebook

- Instagram  

 

* Biblioteca Joan Alcover:

- Facebook.

- Instagram

 

* Biblioteca Josep Maria Llompart:

- Facebook

 

* Biblioteca del Molinar:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca Ramon Llull:

- Facebook

 

* Biblioteca de Sant Jordi:

- Facebook

- Twitter

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Cànaves:

- Facebook

 

* Biblioteca de Son Cladera:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Ferriol:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Gotleu:

- Facebook

 

* Biblioteca de Son Sardina:

- Facebook

- Instagram

 

* Biblioteca de Son Ximelis:

- Facebook

Des de la Biblioteca de Cort s'ha creat un butlletí de recursos online (Bibcort) per conèixer la nostra història i literatura des de casa. En aquesta primera edició trobareu propostes de documentals, lectures i entrevistes per apropar-vos a la figura de Joan March i el contraban a Mallorca.

MARCOS AUGUSTO
Director general de promoció i difusió cultural de l' Ajuntament de Palma i
activista LGTBI+

He seleccionat dos programes de ràdio; el que va fer l'activista LGTBI+ i escriptor Leopoldo Alas i el que fa actualment Paco Tomás a RNE. L'escriptor Leopoldo Alas va ser el presentador del primer programa de ràdio de temática LGTBI+ amb el seu Entiendas o no entiendas. Periodista i activista, va morir l'any 2008 i l'editorial Visor va publicar pòstumament tota la seva poesia. A l'enllaç surt el seu darrer programa.

Entiendas o no entiendas, de Leopoldo Alas:

Whisteria Lane, de Paco Tomás. Aquest periodista mallorquí, molt polifacètic, ha centrat la seva feina a la ràdio i darrerament a la televisió. Per la seva defensa del col.lectiu LGTBI va rebre el premi Triángulo 2019.

Aquest programa de Terenci Moix em pareix fascinant. La seva mitomania i les seves entrevistes són un homenatge al kitsch. La temàtica dels programes era el Hollywood clàssic. Terenci va entrevistar convidades com Sara Montiel, Lauren Bacall o Joan Fontaine. Una ocasió per a reivindicar l'oblidat llegat d'aquest escriptor català, un dels més personal i irreverents de la seva generació.

Una conferència imprescindible. Un diàleg entre la filòsofa Judith Butler i el sociòleg Miguel Missé, reflexionant sobre la construcció del gènere al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Un col·loqui que parla de les aportacions de la teoria queer, i del feminisme. Un bon document per tot aquell que estigui interessat en l'obra de l'autora de Gènere en disputa.

La darrera recomanació cultural és la "teatroteca", on trobareu diferents espectacles teatrals. Per exemple, de Lorca trobareu una bona quantitat de muntatges d'obres, com El público o La casa de Bernarda Alba.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa