JOVES ARQUITECTES DE MALLORCA

Aquestes setmanes de confinament obligat són una oportunitat per posar-nos al dia de totes aquelles feines que tenim a la llista de “coses a fer” que duim arrossegant des de fa anys. Com que sabem que acabarem fent poca cosa, també és una bona ocasió per formar-se i actualitzar-se en el món de l’arquitectura i l’urbanisme. Són temps de tensions i nervis, però aquesta crisi ha de servir per repensar el model productiu i, per què no, també l’urbanístic i allò que fa referència a l’espai urbà. A continuació, us deixam un parell d’enllaços i recursos per amenitzar aquestes setmanes, i poder pensar i reflexionar tots plegats un futur millor per a les nostres ciutats i societats.

Fa poc ens va visitar a Palma, de la mà del Cercle d’Economia i de l’Ajuntament, l’urbanista Jan Gehl. Al següent enllaç podeu descarregar el seu internacional llibre “Ciudades para la gente”. El llibre ofereix una mirada general dels diferents aspectes que s’han de considerar a l’hora de dissenyar un espai públic de qualitat, amb l’èmfasi posat en la importància que té el fet de reviure la dimensió humana en els assentaments urbans. El llibre presenta nombrosos exemples de pràctiques d’èxit a diferents llocs del món, a banda de proposar diverses eines per ser utilitzades pel disseny urbà.

Federico Babina (1969) és un arquitecte i dissenyador gràfic que viu i treballa a Barcelona. La seva feina intenta redescobrir una manera d’observar el món com a través dels ulls d’un nen i per això fa servir diferents tècniques d’expressió. La seva obra explota la riquesa del llenguatge i la diversitat de les seves formes. Segons ell, dibuix i il·lustració són una de les maneres de relatar i fotografiar els pensaments, els sentiments i les emocions. Cada imatge té una història; cada imatge és testimoni d’una història.

L’editorial Gustavo Gili, l’editorial independent especialitzada en cultura visual i amb seu a Barcelona, ha alliberat 50 llibres d’arquitectura per passar aquests dies. Entre els títols s’inclouen publicacions sobre Enric Miralles, Louis Khan, Campo Baeza, Peter Smithson o Álvaro Siza; a més d’altres més teòrics sobre
arquitectura ecològica, arquitectura moderna o, fins i tot, un manual de càlcul d’estructures.

 

L'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és el fruit d'una aliança innovadora entre "la Caixa" i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l'esforç de la comunitat internacional amb l'objectiu d'afrontar els reptes de la salut en un món globalitzat. La nostra salut i la del planeta depenen del disseny de les ciutats. La vida urbana planteja desafiaments que exigeixen repensar la forma en què planifiquem els entorns urbans. Les #CiutatsQueVolem són ciutats fetes per a les persones: llocs on viure bé i estar sanes. En aquest reportatge interactiu, investigadors d'ISGlobal detallen cinc estratègies clau per construir ciutats saludables i sostenibles.

Open House és un moviment internacional que neix a Londres el 1992, amb la intenció de generar un corrent crític entre la ciutadania, perquè aqueta sigui capaç d’exigir un entorn urbà i arquitectònic de major qualitat, com a eina per a millorar la societat. Per tal de divulgar l’arquitectura, l’urbanisme i el patrimoni, es duen a terme visites guiades per voluntaris als millors exemples de la ciutat, durant un cap de setmana a l’any i de manera gratuïta. Les visites inclouen edificis històrics i contemporanis, però també projectes de ciutat o paisatgisme. Open House, per tant, s’entén com una experiència física, pel mateix fet de visitar l’arquitectura, però també per conèixer la ciutat més enllà dels límits mentals personals de cadascú, permetent conèixer, per exemple, barris considerats perillosos o perifèrics. Però, a més a més, Open House és una experiència compartida, atès que durant un cap de setmana es mescla tota mena de públic, tant professionals del sector com ciutadans de totes les classes socials i, també, polítics. Al mateix temps, durant 48 hores es genera un diàleg continu entorn de l’arquitectura, el disseny, l’urbanisme i el patrimoni on participen tota classe de perfils variats. Aquest festival arribarà a Palma per primera vegada la tardor d’enguany, i es durà a terme el 3 i 4 d’octubre de 2020.

L’Ajuntament de Barcelona també ha posat en marxa diferents iniciatives per difondre la cultura a través d’internet i les xarxes socials durant l’emergència sanitària que vivim. “Amb C de Confinament”, de C de Cultura, es faran 5 xerrades en directe d'arquitectes locals i internacionals per reflexionar sobre la quarantena, el confinament, la llibertat, la repressió i els virus. La primera fou a càrrec d’Eduard Callís, de “unparelldarquitectes”; i també n’hi haurà d’Anna i Eugeni Bach i Jaume Prat.

Existeixen nombroses pàgines webs que indexen tota mena de projectes d’arquitectura, urbanisme i paisatgisme, amb la funció de permetre als visitants investigar i obtenir informació actualitzada i de qualitat sobre projectes i productes d’arquitectura arreu del món (i on pots passar-hi hores i hores). o ArchDaily és la plataforma més visitada i coneguda, i s’hi poden trobar milions de projectes d’arreu del món: http://www.archdaily.com/. o Dezeen es presenta com una revista en línia d’arquitectura, interiorisme i disseny, establerta a Londres: https://www.dezeen.com/. o HicArquitectura és un blog nascut al 2008 a Barcelona, dirigit per l’arquitecte Jordi Badia, i amb diferents seccions: Arquitectura, Book, BCN, Desing, Klassics, Biblio. http://hicarquitectura.com/.

“Escala Humana” és un programa de TVE2 presentat per l’arquitecta Núria Moliner, i dirigit per Jaume Clèries, que fa una mirada als edificis i espais urbans des d’una nova perspectiva: mostra el que s’amaga darrere de les façanes, paisatges, edificis o objectes, i reflexiona sobre la relació de l’ésser humà amb el seu entorn natural i social. A la web de la televisió pública RTVE es poden veure tots els programes, que tenen una durada d’uns 30 minuts.

 L’agrupació de Joves Arquitectes de Mallorca va reunir-se per primera vegada el setembre de 2016, per tal de crear una xarxa de joves professionals, inexistent en aquells moments a Mallorca, per tal de tenir un espai on compartir i estar informats dels temes d’arquitectura i d’urbanisme que preocupaven a la nostra generació. Durant aquests més de tres anys de vida han sorgit molt iniciatives que han tengut bastat recorregut en la societat, a la política i a la premsa:

 

Amb la intervenció al Ple de l’Ajuntament de Palma “Urbanismeficció” van voler donar una visió del que podria a arribar a ser la ciutat de Palma d’aquí uns quants anys, si tots els projectes de ciutat tiressin endavant.

 

El concurs “Explotam Son Busquets!” pretenia visibilitzar el valor potencial de la caserna militar de Son Busquets a l’imaginari col·lectiu dels ciutadans de Palma, i recollir propostes no vinculants per sol·licitar a l’Ajuntament la modificació del Pla Especial 2011 i establir les pautes per un nou model d’urbanisme i de ciutat. Es van presentar fins a 60 propostes diferents, que van permetre, efectivament, que l’Ajuntament redefinís el PERI de la darrera gran zona buida urbana de Palma. https://jovesarquitectesmallorca.org/guanyadors/ 

 

Una altra de les iniciatives dutes a terme, realitzada durant la Setmana de la Mobilitat de 2019, fou una cursa de transports entre la UIB i la Plaça de Cort, per tal de determinar quin mitjà de transport era el més eficient, ràpid i barat. De ben segur que el resultat no us sorprendrà.

Per tal de conèixer el patrimoni arquitectònic i paisatgístic de les nostres illes, és indiscutible recórrer a aquelles fonts originals que van poder observar en primera persona una realitat actualment inexistent Així, entre el segle XIX i principis del segle XX tot un plegat de viatgers europeus (i de més lluny) van escriure i dibuixar les seves impressions de l’anomenada illa de la calma, presentat especial atenció a places i edificis dels nostres pobles, molts d’ells ja desapareguts. La majoria d’aquests llibres i recursos es troben actualment a la xarxa en format digital.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa