JOAN TRAVÉ
Pianista i fortepianista

Voldria presentar-vos un recull d’enregistraments ben antics. Fins fa no res, la música es feia sonar i desapareixia tot seguit. La partitura, clar, no és més que un símbol, un codi, un mapa, una recepta. La música, emperò, la música ve i se’n va.

 

El paradigma canvià pels volts del final de segle XIX. La tecnologia, uns aparells, permeteren fer la captura de l’instant. 

 

Aquí teniu uns quants instants. Esper que vos agradin. Teniu en compte que són gravacions fetes amb una tecnologia que estava en els seus primers estadis. Malgrat el remoreig, podem gaudir però d’uns testimonis d’un valor artístic i històric gegantí.

 

Koczalski toca Chopin

 

Seguint la genealogia musical, Raoul Koczalski fou net musical de Chopin. Durant extensos períodes estudià amb Mikuli, un dels més insignes deixebles de Chopin (i com!: les lliçons eren diàries i de dues hores cada una!).

 

Aquí el sentim en una gravació d’un concert en directe a Polònia, amb una piano del mateix compositor. 

Joachim toca Brahms

 

Joseph Joachim fou un músic d’una influència gegantina en la història de la música. La llista de compositors que escriviren obres per a ell o amb la seva col·laboració és enorme. Remarcable és el seu treball, acompanyat d’una estreta –encara que en alguns moments turbulenta– amistat amb Brahms. Aquí el tenim, l’any 1903, tocant una de les famoses danses hongareses. Fixau-vos que els seus recursos expressius són ben diferents d'aquells als quals estam acostumats avui. Sovint fa servir el portament (lliscar el dit d’una nota a l’altra); en canvi, el seu ús del vibrat és molt avar.

Compositors toquen la seva música

 

Aquesta és una petita col·lecció de compositors que enregistraren algunes de les seves peces, bé sigui amb gravacions acústiques o amb rotlles de pianola. Un luxe poder-los escoltar!  

I una més!

 

Antonietta Rudge toca Chopin

Ja he inclòs un peça de Chopin, però no em puc estar d’acabar aquest recull amb la gravació que la pianista brasilera Antonietta Rudge feu de la Masurca op. 63 núm. 3. Pell de gallina! 

Si vos ve de gust, podeu comentar amb mi aquestes gravacions. També vos puc fer arribar reculls més extensos. Em trobareu

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa