IMMA PRIETO
Directora d'Es Baluard Museu.

CARA A CARA AMB L'ART CONTEMPORANI

No són poques les vegades que hem sentit comentaris al voltant de l'art contemporani que diuen: 'però, això és art?' o 'això també ho fa el meu fill'. Sovint em planteig perquè no ens acostam a l'art contemporani amb un mínim de coneixença, amb un mínim d'interès i, sobretot, quotidianitat. Quants cops ens hem llegit un text literari? Quants cops hem escoltat una melodia? Podem dir el mateix de l'obra d'art? Quants cops ens hem aturat davant un obra i hem deixat que el pensament deambuli amb llibertat?

Potser aquest dies són bons per acostar-nos a alguns documents audiovisuals que per un costat reforcen la nostra comprensió al voltant de l'art contemporani, ja que situen alguns moviments claus del segle XX (documents 1, 2, 3) i, per l'altre, ens acosten a algunes de les obres dels artistes més rellevants del nostre present (documents 4, 5, 6, 7, 8).

 

Així mateix, és interessant acostar-se a algunes trajectòries d'artistes claus. Figures que no ens són alienes però que sovint en desconeixem el perquè (documents 9 i 10).

Tanmateix, és absurd pensar que l'art és quelcom aïllat. L'art forma part de les societats en les quals s'ha desenvolupat i es nodreix de la filosofia, la literatura, la història o la ciència. De la mateixa manera que allò polític, social o econòmic no li és estrany, al contrari. (documents 11-20).

La pràctica artística es caracteritza per un estat de qüestionament constant, de posar en dubte i activar l'esperit crític. Activar la crítica no és més que iniciar un diàleg, oral o mental,  i estar disposat a modificar una actitud o una idea  a través de l'obra d'art, d'una conversa o de la propia realitat.

De fet, si ha quelcom que fa l'art és qüestionar la nostra contemporaneitat des de les seves múltiples facetes i complexitats. Ara és temps de reflexió, sense dubte, però també de canvis convulsos i futurs incerts.

Dins aquest nou escenari en el qual tots ens trobam, l'art és una finestra per poder entendre d'on venim, com hi hem arribat i, sobretot, com podem projectar-nos cap al futur. 

1. ¿quién le teme al arte conceptual?

2. Arte siglo XX

3. Arte y Feminismos

4. Martha Rosler

5. Marina Abramovic

6. Esther Ferrer

7. Antoni Muntadas

8. Daniel G. Andújar

9. Pablo Picasso

10. Joan Miró

11. Canal de entrevistas a artistas españoles 'Oral Memories'

12. Michel Foucault

13. Angel Gabilondo

14. María Zambrano

15. Joseph Stiglitz & Yanis Varoufakis

16. Jorge Luis Borges & Octavio Paz

17. Susan Sontag I John Berger

18. Alejandra Pizarnik

19. Chantal Akerman

20. Isaki Lacuesta (sobre Miquel Barceló)

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa