FRANCISCO COPADO CARRALERO
Director-gerent
Fundació Miró Mallorca

Com a director-gerent de la Fundació Miró Mallorca us voldria presentar un seguit d’enllaços que us poden fer viatjar sense sortir de casa, conèixer una mica més la Fundació i la figura de Joan Miró i una curiosa troballa.

En primer lloc m’agradaria que m’acompanyéssiu fins a Corea del Sud, concretament fins a la ciutat de Seül. Més de 200 obres de Joan Miró, des de pintura, fins a escultura, dibuixos i llibres il·lustrats, es varen exposar al Sejong Art Center. En aquesta mostra, dividida en 5 blocs temàtics, els sud coreans varen poden apreciar, entre d’altres aspectes, la influència del món oriental en l’obra de Miró”. Va ser la primera mostra individual de Joan Miró en aquest país i la varen visitar més de 55.000 persones. Actualment moltes d’aquestes obres estan penjades a les sales expositives de la Fundació.

SEUL. SEJONG ART CENTRE. 2016.

I des de Corea del Sud, voldria convidar-vos a viatjar de retorn a Espanya, concretament a la ciutat de Santander. Allà, al Centro Botín, es va presentar el 2018 la mostra “Joan Miró: esculturas 1928-1982”, una exposició que va reunir més d’un centenar d’escultures, objectes originals i guixos, juntament amb dibuixos preparatoris, fotografies i vídeos. Una exposició excepcional, comissariada per MªJosé Salazar, membre de la Comissió Assessora d’Arts Plàstiques de la Fundació Botín i per Joan Punyet, net de Joan Miró i cap visible de Successió Miró. L’exposició la varen veure més de 100.000 visitants. La voleu veure vosaltres també?

SANTANDER. CENTRO BOTÍN 2018

Acabem el viatges a la ciutat de la llum i de l’amor, París. El Grand Palais va acollir al 2018 la retrospectiva més important de Joan Miró des de l’anterior gran exposició al 1974. El museu dels museus francesos va poder mostrar gairebé set dècades d’efervescència creativa marcada per la renovació constant i un viatge al més profund de l’univers Mironià (1893-1983). Pintures, dibuixos, ceràmica, escultura ..... al voltant de 150 obres essencials dels museus més importants del món i de col·leccionistes privats, es varen poder contemplar a París durant uns quants mesos. Una meravella d’exposició, que vull compartir amb tots vosaltres i us animo a veure si podeu trobar les tres obres que va prestar la Fundació per aquesta exposició i que surten al vídeo.

PARIS. GRAND PALAIS 2018

Joan Miró s’instal·la definitivament a Mallorca l’any 1956. Pràcticament un terç de la producció total de les seves obres es va fer als tallers i estudis de l’artista. Son aquí, a la Fundació Miró Mallorca. Us vull mostrar el Taller Sert a través de l’audiovisual titulat Je rêve d’un grand atelier produït per La Perifèrica Produccions, que permet entendre tant el desenvolupament del projecte arquitectònic a través del diàleg entre Sert i Miró, com la posterior intervenció de l’artista i el seu procés creatiu un cop que s’apropia de l’espai. Joan Punyet Miró, net de l’artista, posa veu a les paraules i reflexions del seu avi, fil conductor de l’audiovisual.

Vull acabar amb música i amb una curiosa troballa. El 20 de desembre del 1972 Joan Miró va assistir a un concert de Maria del Mar Bonet a Palma on va interpretar poemes de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, a qui Joan Miró admirava. En conèixer les diferències que la cantant tenia amb la seva discogràfica li oferí fer-li la portada del disc següent i ajudar-la a seguir el camí professional que ella desitjava. És així com l’any 1974 es va publica l’àlbum Maria del Mar Bonet amb portada de Joan Miró i presentació de Salvador Espriu, amic íntim del poeta mallorquí.

Aquí teniu la gravació del programa de TVE A su Aire al Palau Vivot, de Palma, presentat per Joan Manresa, amb cançons dels disc.

CONCERT PALAU VIVOT

MARIA DEL MAR BONET

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa