L’Ajuntament de Palma, a través de la regidoria de Cultura, impulsa anualment el Festival PalmaDansa de dansa contemporània, format per una sèrie d’espectacles de sala i de carrer que se celebren des de fa una sèrie d’anys al voltant del Dia Internacional de la Dansa, que es commemora el 29 d’abril.

Cal destacar que des de l’any 1989 l’Ajuntament de Palma celebra el Dia Internacional de la Dansa, primer com a Mostra de Dansa de Palma i a partir de l’any 2009, ja sota l’aixopluc del festival PalmaDansa, tal com el concebem actualment. El festival s’ha consolidat com a referent a la ciutat per als col·lectius professionals i aficionats, on es programen referents artístics d’àmbit local, estatal i internacional.

Aquest 2020 el Festival PalmaDansa hagués celebrat la seva 11a edició, però l’estat d’alarma decretat arran de la crisi sanitària provocada pel COVID-19 ha impossibilitat que el festival es desenvolupes amb la normalitat prevista.

D’una banda, el festival, es redimensionarà amb una programació d’àmbit local que es realitzarà tot d’una que les condicions i restriccions actuals ho permetin. D’altra banda, els ballarins i ballarines d’àmbit estatal i/o internacional que hi havien de participar, tendran preferència per a la programació del PalmaDansa de 2021.

No obstant, com a regidoria de Cultura hem preparat una programació per commemorar el Dia de la Dansa. La celebració de dia 29 d’abril va consistir en una programació de 5 solos de dansa, preparats o adaptats especialment per a l’ocasió, que es varen succeir al llarg del dia en streaming a través dels canals d’Instagram i Facebook de Palma Cultura. Els ballarins i ballarines convidats han estat Catalina Carrasco, Gianni Penna, Laura Llodrà, Mona Belizán (Las Muchísimas, cia. Mariantònia Oliver) i Emilio Roig. Els espais triats per cadascun d’ells per interpretar-los seran el Saló de Plens de l’Ajuntament, la biblioteca de Cort, el Casal de Barri de Joan Alcover, la “sala de la xemeneia” del Casal Balaguer i el Casal Solleric.

Catalina Carrasco va fer la lectura del missatge del Dia Internacional de la Dansa 2020, creat pel ballarí, coreògraf i actor sud-africà Gregory Yuyani Maqoma, i va ser l’encarregada d’obrir aquesta diada de la dansa.

  • Facebook
  • Instagram
DIA INTERNACIONAL
DE LA DANSA 2020
MANIFEST 
ACTUACIONS

GINOIDE, interpretat per Catalina Carrasco

Espai: Saló de sessions de l’Ajuntament de Palma

Cia. Baal Dansa
Música: Kiko Barrenengoa
Vestuari i estilisme: Josep Pagà
Assistent de dramatúrgia: Joan Morey

Durada: 8 min

 

GINOIDE és un robot d’aspecte femení, dissenyat principalment per a l’ús sexual. Nana es creà segons els cànons estereotipats de cosificació i objectualització de la dona, imperants a la nostra societat neoliberal, en què el consum marca les regles que els nostres cossos, reals o no, han de complir.

Inspirada en sèries i films com ara El conte de la serventa, Black Mirror o Ex-machina, la relació de Nana amb el seu propietari, Augustin, ens farà plantejar-nos preguntes entorn de les relacions sentimentals i sexuals. Cap a on va la humanitat? Què succeirà amb la reproducció de la nostra espècie?

EN CASA, interpretat per Gianni Penna

Espai: pati del Casal Solleric

Cia. Catalina Lans i Gianni Penna

Creació i dansa: Gianni Penna

Assistència: Catalina Lans

Durada: 8min

EN CASA parteix de la necessitat d’investigar la pluralitat anímica que resideix en un mateix a l’espera de ser escoltada. No és entre animal i cultura, sinó d’una infinitat de matisos que donen forma al moviment, on Oceà i imaginació creen una espiral d’aventures.

METANOIA, interpretat per Laura Llodrà Escandell

Espai: Casal de Barri Joan Alcover

MUEVELOW Cia.

Durada: 4,40 min

METANOIA és una peça que s’ha adaptat per a ser representada en format solo específicament per a aquest dia. Parla sobre un canvi en la manera de pensar i en com modificaria la projecció de cadascú i la meva pròpia. Parla de canvis, d’adaptacions, de trencar amb allò establert com a correcte o amb el que fins ara ha estat normal.

LAS MUCHISÍMAS, interpretat per Mona Belizán

ESPAI: sala de la xemeneia del Casal Balaguer

Cia. Mariantònia Oliver

Direcció i coreografia: Mariantònia Oliver

Durada:5,30 min

La bellesa de la serenor, la sensualitat duta al límit.Espectacle queneix de Las Muchas, amb el qual es va encetar una línia de recerca amb cossos que no provenen del codi de la dansa. A Las Muchisímas, les intèrprets són sempre dones d’entre 61 i 87 anys, que s’han abocat amb gosadia i compromís en un experiment escènic; una sacsejada, una exploració valenta del propi cos, dels seus hàbits, de les alegries i de les tristeses, els vicis, les carícies, l’amor, les cicatrius... i la felicitat. Interpretat per una de les primeres Muchisímas, és un homenatge a totes les Muchisímas confinades del món.

SOLO, interpretat per Emilio Roig

Espai: Biblioteca Municipal de Cort

Creació i interpretació: Emilio Roig

Durada: 7 min

Inspirant-se i ballant en el moment actual que vivim, Emilio Roig, sense cap acompanyament, investiga allò que s’esdevé quan balla sol, l’honestedat de la dansa. Què se sent, què neix quan es balla amb la soledat del seu propi cos en un espai desert? A SOLO persegueix les passes dels seus mestres, cercant la música en un espai diferent, mesclant la dansa espanyola, el flamenc i nous llenguatges.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa