CONTINGUTS CULTURALS OBERTS

CONTINGUTS CULTURALS OBERTS

Han estat moltes les entitats, institucions i projectes culturals en l'àmbit mundial que s'han sumat a la iniciativa d'obrir els seus continguts digitals o bé fan programacions especials en streaming.

En aquesta secció els anirem recopilant.

EL CONTINGUT DESTACAT

La Filmoteca Española localitza la primera pel·lícula sonora dirigida per una dona a España: es tracta del documental Mallorca de la directora Maria Forteza


Fins a la data, Rosario Pi ha estat reconeguda com la primera dona a dirigir una pel·lícula sonora a Espanya: El gat salvatge (1935). No obstant això, una investigació iniciada per Filmoteca Espanyola obre la possibilitat que hi hagi un altre títol anterior a el de Pi, també rodat per una dona: Maria Forteza. Es tracta de Mallorca, un curtmetratge de set minuts i quaranta segons de durada que ha estat localitzat recentment en els arxius de Filmoteca Espanyola.

El curt, datat per l'equip de Filmoteca Espanyola de manera aproximada entre 1932 i 1934, està destinat a recrear, segons consta en el pròleg de la peça, l'estètica de la música d'Isaac Albéniz a través de «petits treballs cinematogràfics». I, pel que sembla, també promociona Ramon Úbeda com a productor responsable de l'títol i de l'invent que va fer possible el seu registre sonor: «Úbeda, sistema espanyol».

La investigació en curs suggereix que no hi ha cap dada sobre Maria Forteza: «el seu nom no apareix a la premsa de l'època. Ningú, entre els cercles de la història de cinema espanyol o balear, sembla conèixer-la, ni situar-la en context », assenyala Josetxo Cerdán, director de Filmoteca Espanyola. Així mateix, apunta: «la petita investigació que hem pogut desenvolupar subratlla el que la historiografia i la teoria feministes vénen subratllant des de fa dècades: les dones han estat esborrades de la història. I en el cas de Maria Forteza això és el que sembla haver passat literalment: ha estat esborrada tant de la història de cinema espanyol com de la història social que ens permet reconstruir l'accés online a fonts diverses ».

Tampoc existeixen registres sobre Mallorca en els seus anys de producció, la qual cosa podria indicar que poques persones arribessin a veure la pel·lícula més enllà dels seus promotors. La historiadora Marta Selva, qui fos presidenta de l'Institut Català de les Dones, confirma que res se sabia «fins avui d'aquest nom», el de Maria Forteza; per això, ha de ser situada en la seva època, en «els ambients professionals del seu moment, amb els seus contextos històrics, socials, econòmics i culturals», i així evitar la seva consideració com a «fenomen aïllat». D'altra banda, Selva declara que encara que la investigació encara estigui en procés, valora positivament que «no l'hagin ocultat" per falta de proves "ni minimitzat», animant d'aquesta manera a la institució a continuar.

Si bé aquest curtmetratge no va ser vist des que va arribar a Filmoteca Espanyola el 1982, per atzars de la destinació es va escanejar pocs dies abans que es decretés l'estat d'alarma, el que ha permès que, gairebé un segle després, Filmoteca Espanyola pugui fer-lo accessible a tots els públics.

Així doncs, Mallorca romandrà disponible des del 5 fins al 8 de maig a través de la col·lecció # DoréEnCasa de canal de Vimeo de Filmoteca Española, una iniciativa que persegueix apropar a la ciutadania els títols recuperats i restaurats recentment per la institució, així com els materials d'arxiu de què disposa i que formen part de el patrimoni cinematogràfic espanyol.

Rutes per la ciutat: Jane's Walk Palma virtual.

Jane’s Walk Palma és un moviment global de passejades urbanes gratuïtes guiades per ciutadans voluntaris inspirades en les idees de l’activista Jane Jacobs que té lloc cada any, el primer cap de setmana de maig.

Enguany han fet una proposta virtual a la que s'han sumat molts col·lectius per mostrar aspectes interessants de la ciutat. Vos convidam a descobrir Palma sense sortir de casa.

unnamed (4).png

GUIA DE RECURSOS DURANT EL CONFINAMENT

L'equip de les biblioteques municipals està molt actiu durant aquest confinament i ha preparat aquesta guia de recursos tant per adults com per infants. Trobareu recursos per a tothom!

Guia de recuros.jpg

LA GRAN ORQUESTA REPBLICANA estrena cançó i videoclip:

"Nuevos Tiempos"

Aquest vídeo ha estat autogravat per cada un dels components del grup al seu confinament. La cançó és de l'any 2014 i va quedar fora del seu disc "Todo es posible".

No hi ha dubte que ara era el moment d'estrenar-la! 

Mostra cinema de muntanya a casa.

La Mostra de Cinema de Muntanya de Palma ha obert una nova secció a www.palmamuntanyafilm.com destinada a fer un recull de films de muntanya accessibles gratuïtament a la xarxa.

 

És un projecte col·laboratiu anomenat #CinemaDeMuntanyaACasa en el que esperam la vostra participació. Podeu enviar les vostres propostes a info@palmamuntanyafilm.com o a través de les xarxes socials.

WhatsApp Image 2020-04-06 at 13.21.36.jp

Propostes de les biblioteques municipals.

Des de la Biblioteca de Cort s'ha creat un butlletí de recursos online (Bibcort) per conèixer la nostra història i literatura des de casa. En aquesta primera edició trobareu propostes de documentals, lectures i entrevistes per apropar-vos a la figura de Joan March i el contraban a Mallorca.

I pels infants, les biblioteques municipals vos ofereixen la publicació Bibliotallers, ja que no es poden dur a terme les activitats habituals, vos ofereixen un quadernet amb propostes per tal que estigueu acompanyats de bones històries i els seus personatges. 

SOPA DE WUHAN

Sopa de Wuhan és una compilació de pensament contemporani al voltant del COVID-19 i les realitats que es despleguen al llarg del globus. Reuneix la producció filosòfica (en clau assagística, periodística, literària, etc.) que es va publicar al llarg d'un mes -entre el 26 de febrer i el 28 de març de 2020.

Hi trobareu articles dels pensadors contemporanis més destacats del moment: Giorgio Agamben, Slavoj Zizek, Jean Luc Nancy, Franco “Bifo” Berardi, Santiago López Petit, Judith Butler, Alain Badiou, David Harvey, Byung-Chul Han, Raúl Zibechi, María Galindo, Markus Gabriel, Gustavo Yañez González,Patricia Manrique i Paul B. Preciado.

Una publicació que complementa el nou apartat del web PalmaCultura Oberta: "Futurs possibles"

El Col·lectiu Fahrenheit 450 ha publicat el fanzine 14.03.2020

Blanca Ballester, Toni Bauzà i  Mar Rayó (Col·lectiu Fahrenheit 450)  han editat el fanzine 14.03.2020, que neix amb la voluntat de rompre les barreres del confinament provocat pel COVID-19 i que compta amb la participació d'escriptors i poetes com Blanca Ballester, David Castelo, José Castiñeira, Máximo Fernández, Irene Forteza, Sonsoles Hernández, Maria Isern Ordeig, Laia López Manrique, Daniel Martínez, Laia Martínez i López, Pere Joan Martorell, Maria Antònia Massanet, Lucia Pietrelli, Patricio Rascón, Miquel Rayó, Antonio Rigo, Emili Sánchez Rubio, Pau Vadell Vallbona; els fotògrafs Xisco Alario, Toni Amengual, Enric Calafell i Miquel Julià, i els artistes i il·lustradors Mateu Bauzà, Pato Conde, Alex Fito Muntaner, Flavia Gargiulo, Txema González, Luzíaconzeta i Verni.

Us convidam que el llegiu al següent enllaç:

CONVOCATÒRIES

Com sabeu, CineCiutat te una campanya oberta de microfinançament. En aquests moments han decidir fer immediates tres recompenses perquè pugueu gaudir del millor cinema aquests dies que sou a casa: 1 mes de subscripció a MUBI, 3 mesos de subscripció bàsica a Filmin o MUBI PREMIUM (1 any de subscripció a MUBI).

Teniu més detalls al següent enllaç:

Des de fa dos anys la Biblioteca Municipal Ramon Llull projecta diversos documentals de les Illes Balears, Catalunya i Occitània dins el cicle “Cinema lliure a la biblioteca". Són uns documentals d'allò ben interessants i actuals.

"Cinema lliure a la Biblioteca" continua el cicle d’hivern 2020 des de casa. Fins al 3 d’abril compartiran a les xarxes socials de "Cinema lliure" alguns dels documentals que han passat per les diferents edicions de la mostra. També hi penjaran articles, reportatge i llibres relacionats amb les temàtiques que tracten.

Els podeu trobar a:

Facebook

Twitter

Instagram

I fan servir aquests hashtags: 

#RedescobreixCinemaLliure 
#QuedatACasa


Comencen amb Els ulls s'aturen de créixer i cada dia en penjaran un fins al 3 d'abril.

La cultura no s'atura!

 

Durant aquestes setmanes que s'ha hagut d'ajornar la programació per mor del coronavirus, el Teatre Principal vol continuar sent un espai per a la creació i la representació. Per això, al seu canal de Youtube podreu trobar a partir de dimecres 18 de març de 2020 monòlegs escrits expressament per a aquests temps de la mà d'autors de les Balears, i representats per actors també de les illes, des de casa seva, amb els seus telèfons mòbils.

La iniciativa ha partit de l'Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears (ADIB), que ha proposat als seus associats escriure monòlegs de 3 minuts de durada per a ser gravats amb un telèfon mòbil. Els textos seran interpretats per diferents actors, d'acord amb l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de Balears (AAAPIB). El resultat el podreu trobar al seu Youtube i a les xarxes socials sota l'etiqueta #teatredecontencióIB. 

2090 Autor: Sergi Baos / Intèrpret: Albert Mèlich
Crònica d'una dona confitada o el petit plaer de cada dia Autora: Carme Planells / Intèrpret: Lina Mira
La Festa Autor: Lluís Colom / Intèrpret: Xavi Núñez
Podries tornar? Autora: Irene Niubó / Intèrpret: Maria Bauçà
Charli Autora: Marta Barceló / Intèrpret: Alexandra Palomo
Corona Virus Relax Autor: Jeroni Obrador / Intèrpret: Albert Martínez Artiaga

...I aviat molts més!

CONTINGUTS OBERTS

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ofereix a la seva web una sèrie de còmics d'autors locals, masterclass d'autors que han passat pel Festival Còmic Nostrum i entrevistes que poden ser uns bons companys de confinament. 

Trobes tots aquests continguts al següent enllaç:

El taller d'estampació 6A, inspirats per la petita Claudia, i tants i tants petits que estan fent super bé l'aïllament responsable, posen en marxa el 6AKIDS, .una petita aportació a l'entreteniment, que alhora els acosta a l'origen de la difusió d'informació, gràcies a les tècniques d'estampació tradicionals.

Nova Editorial Moll comparteix les Rondalles Mallorquines al seu canal de Youtube. Una bona manera d'acostar-nos a aquesta joia del nostre patrimoni!.

Us convidam a escoltar-les.

Algunes editorials han penjat llibres a la xarxa que es poden descarregar. A l'enllaç teniu 22 editorials que han donat accès a alguns continguts.

La  UNESCO ha penjat l’accés a la BIBLIOTECA DIGITAL MUNDIAL.

Permet explorar entre 19.147 articles sobre 193 països en el període entre 8000 i 2000 aC. 

Una joia per a la difusió del coneixement.

El Hay Festival ha obert els seus arxius i ofereix un contingut gratuït diari. Podeu trobar diàlegs entre els més destacats pensadors i pensadores actuals, molts d'ells convidats a les Converses Literàries de Formentor.

La Filmoteca Española inaugura una iniciativa per a fer accessibles durant aquests dies els materials que des de la institució s'han recuperat i restaurat recentment.

Anirem compartint els enllaços:

Lejos de los árboles (Jacinto Esteva 1970)

La Berliner Philarmonike ha obert els concerts del seu Digital Concert Hall permetent una subscripció gratuïta per un mes.

Gaudiu d'aquesta gran oportunitat clicant a l'enllaç.

10 museus per a visitar des de casa: 

tours virtuals i col·leccions en línia.

Llibres electrònics gratuïts:

clàssics, autoedicions, llibres lliures de drets.

El MET oferirà òperes que anirà penjant al seu web sota el projecte “Nightly Met Opera Streams”.

Les transmissions començaran a les 00:30, hora local, i estaran disponibles durant les següents vint hores. Per a la primera setmana el Met ha programat aquestes transmissions:

Dilluns, 16 de març: Carmen, de Bizet. Dirigida per Yannick Nézet-Séguin i protagonitzada per Elina Garanca i Roberto Alagna (corresponent a la funció de el 16 de gener de 2010).

Dimarts, 17 de març: La Bohème, de Puccini. Dirigida per Nicola Luisotti i protagonitzada per Angela Gheorghiu i Ramón Vargas (5 d'abril de 2008).

Dimecres, 18 de març: Il trovatore, de Verdi. Dirigida per Marco Armiliato i protagonitzada per Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yonghoon Lee i Dmitri Hvorostovsky (3 d'octubre de 2015).

Dijous, 19 de març. La Traviata, de Verdi. Dirigida per Yannick Nézet-Séguin i protagonitzada per Diana Damrau, Juan Diego Flórez i Quinn Kelsey (15 de desembre del 2018).

Divendres, 20 de març: La Fille du Regiment, de Donizetti. Dirigida per Marco Armiliato i protagonitzada per Natalie Dessay i Juan Diego Flórez (26 d'abril de 2008).

Dissabte, 21 de març: Lucia di Lammermoor, de Donizetti. Dirigida per Marco Armiliato i protagonitzada per Anna Netrebko, Piotr Beczala i Mariusz Kwiecien (7 de febrer de 2009).

Diumenge, 22 de març: Eugene Onegin, de Txaikovski. Dirigida per Valery Gergiev i protagonitzada per Renée Fleming, Ramón Vargas i Dmitri Hvorostovsky (24 de febrer de 2007).

Pàgina col·laborativa que funciona com a repositori de recursos oberts a Internet. No és exclusivament cultural i s'hi estan acumulant molts d'enllaços, però hi podeu trobar alguna cosa del vostre interès.

  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
  • Facebook
  • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa