BAUMA
Arena Petit
Xavier Moyà

I neixen estratègies de col·laboració a cada instant

Una bauma és un abric natural a la roca que serveix de refugi. Una casa a la natura. Al seu recer, la humanitat ha passat nits i dies de pluja per, després, reprendre el seu pas. L’acció de fer un alto que ajudi a refer-se i repensar-se és imprescindible per a qualsevol comunitat que vulgui fer camí.

Durant aquestes setmanes d’excepcionalitat, com a projecte dedicat a facilitar espais de col·laboració hem fet un alto en el camí emmarcat per un ERTO que servirà per cuidar-nos. Des d’aquí, ens miram el dia a dia intentant reconèixer tendències emergents. Això ens ajuda a sentir-nos connectades i a trencar amb la sensació d’aïllament que ve amb el confinament. Alhora, ens aporta una certa sensació d’orientació sobre quin és l’esperit del moment i quines estratègies començam a desenvolupar com a comunitats per moure’ns en aquest nou escenari.

Les respostes individuals i col·lectives davant els canvis que està suposant l’aparició del Covid-19 són diverses, igual com ho són les emocions que podem arribar a sentir en un mateix dia en situació de confinament: por, ansietat, benestar, amor, connexió, apatia…

De la mateixa manera que individualment podem triar la forma en què ens relacionam amb nosaltres mateixes internament -essent més o menys empàtiques amb el que ens passa- el nostre posicionament en les accions col·lectives també pot estar més o menys marcat pel paradigma de la col·laboració. Més enllà de la cultura de la por i els discursos de l’odi, les persones feim coses que ens acosten a cada instant.

Ens posam les ulleres de reconèixer iniciatives col·laboratives nascudes arran d’aquestes setmanes d’excepcionalitat. No sorgeixen del no-res, clar, sinó que moltes han pogut aparèixer amb rapidesa perquè responen a grups de pràctica que intenten fer comunitat local i global des de fa temps. El que us compartim és un mirada viva i no exhaustiva. Si trobau a faltar alguna iniciativa que conegueu, feis-la arribar a qui coordina aquesta pàgina!

A l’estat i a Mallorca s’han activat plataformes comunitàries, xarxes de suport mutu i accions de suport i veïnatge a nivell d’escala i barri, com frena la curva i xarxa suport mutu. A les dues setmanes de confinament es farcia de continguts ElFindelPresente, espai de pensament crític col·lectiu. Múltiples professionals i persones amb experiència s’han coordinat per a la redacció de guies amb recursos per travessar la crisi del Covid-19, com la Guia Psicovida-10 i la Guia de Apoyo Psicosocial de Sira-Grupo de Acción Comunitaria.

No ens hi caben totes, tantes xarxes d’empreses d’economia social i petits comerços revisant la seva activitat col·laborativament per posar-la més al servei de les persones. Milers d’artistes i plataformes culturals creant infinitat de festivals, trobades i presentacions en línia. Entitats socials que recullen la seva expertesa en recomanacions per fer front al canvi. Algunes iniciatives d’afectats pel Covid-19 per trobar solucions comunes a la sortida de la quarantena. Respostes de suport mutu entre els ciutadans espanyols a l’estranger  davant les insuficiències institucionals. Infinitud de consells sobre com col·laborar millor en línia per les persones que fan teletreball. I milers de milions de trobades en línia per cultivar la xarxa d’afectes que ens sosté.

Abans de seguir llegint, us animam que proveu de fer l’exercici que nosaltres acabam de fer per continuar aquest article. Ens hem fet la pregunta què tenen aquestes iniciatives en comú en clau de col·laboració?  La hipòtesi que tenim és que moltes vegades la resposta a una situació determinada ja s’està donant en el moment mateix que aquesta emergeix. Us uniu a nosaltres a posar l’orella i sentir a quin ritme bategam?

Va...5 minuts.

Vegem què és el que hem identificat per la nostra banda:

 • Moltes d’aquestes iniciatives coincideixen a fer dos moviments simultanis. Un moviment cap a dins, el que connecta amb el propòsit profund de cadascú (què sé fer bé, què puc oferir a la comunitat, quin és el meu paper en aquesta crisi). I un moviment cap a fora, relacional, que identifica allò comú amb altres persones i identifica quin és el repte compartit.

 • La seva motivació sembla ser, també, emocional i empàtica. No són simplement solucions a problemes sinó que en els seus missatges hi viatgen intencions personals. Sembla que ens és més fàcil veure i atendre les necessitats de les altres persones.

 • El nivell d’atenció i el grau de consciència amb què operen aquestes iniciatives sembla ser més profund que l’habitual. Això pot explicar-se pel fet que en situació d'estrès els nostres sentits i la nostra capacitat de connexió poden aguditzar-se per  donar resposta.

 • Són propostes inclusives atès que davant l’excepcionalitat cultiven els principis d’equitat, suport mutu i inclusió, i també creatives; cerquen solucions no evidents a problemes que van canviant.

 • Contribueixen a regenerar el sentiment de pertinença, que és una necessitat humana bàsica sense la qual és difícil viure. I amassen un canvi de paradigma, de la competitivitat al de la col·laboració, de valorar el benefici individual al compartit.

Ens encantarà saber què heu pogut identificar vosaltres!

No volem marxar sense compartir alguna de les lectures, iniciatives, projectes que donen forma a la nostra pròpia manera d’entendre la col·laboració, així que a continuació us en deixam algunes.

Per mirar al present i al futur, mirades que ens inspiren:

Ja fa temps que Otto Scharmer i el Presencing Institute treballen per la difusió de la Teoria U, un marc de treball que es basa en una idea senzilla: en temps de complexitat i incertesa, no podem seguir creant el futur a imatge del passat. Es fa necessari desenvolupar l’habilitat d’atendre el futur emergent a partir dels senyals que podem identificar en el present. En aquest sentit, el Presencing Institute ha llançat GAIA (Global Activation of Intention and Action) per acompanyar el moment actual.

Durant les darreres dècades de segle XX qui ha acumulat molta experiència sobre com organitzar les diferents dimensions de la vida amb un paradigma col·laboratiu són les comunitats intencionals arreu del món. Al llibre de Diana Leafe Christian Crear una vida juntos. Herramientas prácticas para formar ecoaldeas y comunidades intencionales hi trobareu moltíssim coneixement generat des de diverses comunitats dels Estats Units.

 

Perquè no hi ha experiència real de col·laboració si no atenem la reparació de traumes del passat. Pots veure un vídeo i llegir el recull de textos d’especialistes en trauma transgeneracional fet per Clara Valverde a Desenterrar las palabras. Transmisión generacional del trauma de la violencia política del siglo XX en el Estado español. Icaria, 2014.

És imprescindible tenir cura d’un/a mateix/a, obtenir eines per sostenir-se i habitar els espais col·lectius i de col·laboració amb la llenya personal cremada. En aquests temps poden ser de gran ajuda els clàssics Exercicis per tractar el trauma, de Peter Levine.

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Pinterest
 • Instagram
Issu.jpg
TikTok.jpg
 • Facebook
 • Instagram
#palmacultura
#palmaculturaoberta
#quedatacasa 
#quedateencasa